Register

Approved Modifications

Gemini Sparkle

Key Takeaways:

  • Any alteration to a Special Light Sport Aircraft (S-LSA), even minor instrument additions, requires explicit written permission and instructions from the manufacturer according to FAR 91.327(b)(5).
  • An aircraft can be flown by a sport pilot if it meets the Light Sport Aircraft (LSA) performance and configuration criteria, irrespective of its specific experimental registration type (e.g., Experimental Amateur Built or E-LSA).
  • If an S-LSA manufacturer goes out of business, the aircraft does not automatically become an E-LSA; owners must actively transition it to the E-LSA category to legally continue operations.
See a mistake? Contact us.

Each month, Flying answers questions about the new sport pilot/light sport aircraft rule with assistance from the Experimental Aircraft Association (EAA), the authority on the opportunities available within the category commonly known as “Sport Pilot”:

Q: I own a special light sport aircraft (S-LSA) and I want to add a vertical card compass and back up “dial” altimeter. I would buy the units and have my A&P mechanic install them. Do I have to get permission/approval from the manufacturer to have this done?

FLYING Staff

FLYING Magazine is a one-stop resource for everything aviation, including news, training, aircraft, gear, careers, photos, videos, and more.

Ready to Sell Your Aircraft?

List your airplane on AircraftForSale.com and reach qualified buyers.

List Your Aircraft
AircraftForSale Logo | FLYING Logo
Pilot in aircraft
Sign-up for newsletters & special offers!

Get the latest stories & special offers delivered directly to your inbox.

SUBSCRIBE